Bruk beskyttelsesbriller på nyttårsaften

, Nyhet


De siste fem årene har til sammen 63 personer fått øyeskader etter bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. Nesten ingen av disse personene brukte beskyttelsesbriller.

Etter nyttårsfeiringen i fjor ble det registrert 12 øyeskader. Fire alvorlige og åtte moderat alvorlige skader. Lettere øyeskader som blir behandlet ved legevakt regnes ikke med i oversikten.

– Bruk beskyttelsesbriller, det er et lite og enkelt tiltak som kan redde øynene hvis uhellet skulle skje. Det er viktig å huske på at fyrverkeri er eksplosiver og selv små mengder er nok til å kunne gi livsvarige skader, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.

Beskyttelsesbriller deles ofte ut gratis eller selges for en billig penge der du kjøper fyrverkeri. Både den som skal avfyre fyrverkeriet og dem som ser på bør bruke beskyttelsesbriller.


Kan få store konsekvenser
De siste fem årene har det i snitt blitt rapportert 45 personskader årlig i forbindelse med nyttårsfeiringen. Personskadene har ulik alvorlighetsgrad og er på fingre, ansikt, hørsel, øyne eller andre kroppsdeler. Menn er overrepresentert blant dem som blir skadet.


– Bøy deg aldri over fyrverkeri når du tenner på og hold god avstand fra oppskytningen. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Med alkohol i blodet reagerer du saktere og du får dårligere vurderingsevne, sier Ly.

Pass på barna
– Det er de voksnes ansvar å sørge for at barn og unge holder trygg avstand under oppskyting av fyrverkeri. Det er ikke bare uforsvarlig, men også forbudt å overlate fyrverkeri til mindreårige, sier Ly.

Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen skader seg på det du har latt ligge igjen.

Følg fyrverkerireglene

sikkerhverdag.no har DSB delt ti enkle råd som gjør oppskytningen så trygg som mulig på nyttårsaften.

1. Planlegg fyrverkerioppskytningen i god tid.

2. Les bruksanvisningen nøye før bruk.

3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.

4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.

5. Bruk tennstav. Unngå lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Tennstav får du kjøpt der du kjøper fyrverkeri.

6. Bruk beskyttelsesbriller.

7. Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent på.

8. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.

9. Hold god avstand fra oppskytingen.

10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.

 

>> Se her for informasjon om transport av fyrverkeri