Medisinsk team til Hellas mandag

, Nyhet


Et norsk medisinsk team reiser i morgen til Hellas for å bistå greske myndigheter etter brannen i flyktningleiren på Lesvos. Teamet ledes av DSB i nært samarbeid med Helsedirektoratet. Helgen brukes nå til intensive forberedelser.

Det er et norsk helseteam, EMT (Emergency Medical Team), på 22 personer som reiser. 17 teammedlemmer er helsearbeidere, blant annet jordmødre og barneleger. De øvrige personene i teamet, jobber med ledelse, logistikk, sikkerhet og kommunikasjon. Dette er ressurser som kan avhjelpe den utfordrende situasjonen på Lesvos, og teamet skal primært gi bistand til lokale helsemyndigheter. Oppdragets varighet er inntil fire uker.   

Viktige forberedelser

Leder for teamet er Johnny Aslaksen, som også ledet oppdraget i Italia tidligere i år. DSB står også for planlegging av logistikk og transport av både personell og materiell. Teamet vil ha med seg eget smittevernutstyr fra Norge.

−Sikkerhet og smittevern er i høysetet, og vi gjør løpende risikovurderinger knyttet til oppdraget, sier Aslaksen.

Teammedlemmene er samlet i helgen for å få nødvendig utrustning og forberedelser før de reiser til Hellas på mandag. Det er planlagt en pressekonferanse på Gardermoen før avreise.

−Vi har ikke mer enn tiden og veien til å forberede oss på oppdraget. Derfor er vi opptatt av å gi teamet ro inntil videre, men det blir anledning til å møte representanter for teamet på mandag, sier Morten Harangen, presseansvarlig i DSB.

Bistår hverandre i kriser

Anmodningen om bistand kom fra greske helsemyndigheter, via WHO. 

DSB er også i kontakt med EU om eventuell ytterligere bistand, og vi har meldt at vi er positive til å støtte med andre konsepter som Norwegian Support Team (NST) – en ordning for å etablere og drifte teltleirer for hjelpearbeidere, og flyktningemateriell som for eksempel telt og tepper.

Pressekontakt

Spørsmål fra pressen vedrørende oppdraget kan rettes til Morten Harangen på telefon 412 93 770