Dyster brannstatistikk så langt i desember

, Nyhet


I løpet av de to siste ukene har sju personer omkommet i boligbrann. Desember er en av årets mest brannfarlige måneder. DSB oppfordrer alle til å passe ekstra godt på i tiden fremover.

Desember og januar er årets mest brannfarlige måneder. Levende lys, matlaging, peiskos og økt bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden.

De fleste dødsbrannene skjer i vintermånedene, i helgene og i tidsrommet sen natt eller tidlig morgen. Åpen ild er den største årsaken til dødsbranner, for eksempel røyking og bruk av levende lys.

- Sjekk at røykvarslerne dine fungerer slik at du blir vekket i tide hvis det begynner å brenne. Det er rett og slett livsviktig, sier Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i DSB.

Alle boliger og hytter skal ha røykvarslere og du skal ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Pass på de som er ekstra utsatt

Tre av fire som omkommer i brann tilhører en risikoutsatte gruppe - eldre med hjelpebehov, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige er spesielt utsatt. Personer i risikoutsatte grupper har begrensede muligheter til å oppdage, varsle, slokke og rømme, hvis det begynner å brenne.

- Vi oppfordrer alle til å ta en omsorgsfull prat eller brannsjekk hos venner og familie som kan være ekstra utsatt for brann. Test røykvarsleren og bytt batteri ved behov, sier Ly.

Råd for å unngå brann i desember

  • Vær våken og til stede når du bruker levende lys eller lager mat, slik at du oppdager et branntilløp tidlig.
  • Tørrkoking og overoppheting er den vanligste enkeltårsaken til boligbrann. Har du en komfyrvakt kuttes strømmen automatisk hvis det oppstår en brannfarlig situasjon på komfyren.
  • Rengjør filteret i kjøkkenvifta. Filtre som er tette av fett og gammelt smuss tar raskere fyr og gjør det lettere for flammene å spre seg.
  • Sørg for å ha slokkemidler i form av husbrannslange eller slokkeapparat lett tilgjengelig. Brannteppe kan brukes til å kvele et branntilløp eller slokke en liten brann.
  • Juledekorasjoner, lysmansjetter og adventsstaker tar fort fyr og brenner godt. LED eller batterilys er et tryggere alternativ til levende lys dersom du skal kombinere lys og brennbar pynt.

Statistikk

Omkomne i brann i desember måned 2019 - 2023:

2019: 6
2020: 1
2021: 5
2022: 7
Per 14.12.2023: 7