Sivilforsvaret tester tyfonene 12. januar

, Nyhet


Onsdag 12. januar klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet «Viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.

Sivilforsvaret tester varslingsanleggene fast i januar og juni hvert år. Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene. Signalet betyr at du skal søke informasjon i for eksempel radio, tv, aviser, på myndighetenes nettsider og i sosiale medier.

Rundt om i landet er det cirka 1 250 tyfoner som skal varsle befolkningen ved akutt fare. Varslingsanleggene kan bli brukt både i fred og krig.

– I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene brukes ved fare for angrep, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i DSB.

Sivilforsvaret tester tyfonene for å sjekke om de virker, og de reparerer det som ikke fungerer.

– Varslingsanleggene er stort sett plassert i byer og tettsteder og signalene vil kunne høres av over halvparten av befolkningen, sier Aarsæther.

Sivilforsvaret er underlagt DSB og har ansvaret for å etablere, vedlikeholde og drifte varslingsanleggene. Politiet har ansvaret for å utløse varsling i fredstid.

Se oversikt over alle varslingsanleggene i DSBs kartløsning. Velg «Temalag», «Sivilforsvaret», og huk av for «Varslingsanlegg». Les mer om varslingssignalene på sikkerhverdag.no og hør signalene på sivilforsvaret.no.

Presse

Spørsmål fra pressen kan rettes til ditt lokale sivilforsvarsdistrikt eller til DSBs pressevakt (pressevakt@dsb.no - 992 52 000).

Bilder

Bilder av varslingsanlegg finner du på DSBs Flickr-konto og kan brukes fritt i pressesammenheng. Bruk fotobyline.