To helikoptre i skogbrannberedskap

DSB øker skogbrannberedskapen og setter to skogbrannhelikoptre i beredskap fra mandag 23. mars og fram til og med 14. april. De blir stasjonert på Torp utenfor Sandefjord og på Kjeller utenfor Lillestrøm.

– Det er svært lite snø på Østlandet og i et bredt belte sørover og videre oppover langs kysten. I disse områdene er det store barmarksområder med mye vegetasjon. I tillegg er det økende temperaturer og vind. Dersom det ikke kommer regelmessig nedbør vil vegetasjonen på kort tid tørke opp, derfor setter vi to skogbrannhelikoptre i beredskap, sier fungerende direktør Per K. Brekke i DSB.

Opprettholde beredskap

Korona-utbruddet kan få store konsekvenser for brann- og redningsvesenet, 110-sentralene og Sivilforsvaret. DSB følger situasjonen for beredskapsaktørene tett og jobber med kontinuitetsplanlegging, slik at man kan opprettholde tilstrekkelig beredskap til landets innbyggere. DSB er også i løpende dialog med helikopterleverandøren Helitrans AS om skogbrannhelikopterberedskapen.

– Det er viktig at alle blir med på den store dugnaden og bidrar til å redusere faren for smittespredning. Følg helsemyndighetenes råd og anbefalinger, slik at flest mulig av dem som jobber med beredskap rundt om i landet kan være på jobb, sier Brekke.

Mange har for tiden hjemmekontor eller er i karantene og det kan derfor tenkes at folk kommer til å bruke økt tid i skogen. Bålforbudet trer først i kraft 15. april, men dette er ikke tidspunktet for å lage bål i skog og utmark.

– Vi oppfordrer folk til å vise ekstra aktsomhet når de er i skog og mark. Ikke tenn opp bål og ikke driv med bråte- og vernebrenning. Som følge av Korona-situasjonen må brann- og redningsvesenet nå prioritere de viktigste oppgavene de har, sier Brekke.

Overvåker skogbrannfaren

DSB overvåker skogbrannfaren, og i perioder med stor skogbrannfare kan DSB sette flere helikoptre i beredskap rundt om i landet. Håndtering av skogbranner er et kommunalt ansvar, men staten har flere ordninger for å bistå kommuner som rammes av skogbranner.

– Staten setter inn skogbrannhelikopter ved behov. Sammen med skogbrannhelikopter får den lokale brannsjefen obligatorisk lederstøtte fra skogbranneksperter. Sivilforsvaret bistår også med mannskaper og utstyr ved mange skogbranner, sier DSB-direktøren.

På sikkerhverdag.no, DSBs nettsted for privatpersoner, kan du lese mer om hva du bør gjøre ved skogbrann. 


Fant du det du lette etter?

Så bra!

Dersom du har spørsmål som krever saksbehandling, må du sende disse til postmottak@dsb.no

Hvis det er noe du ikke fant eller savner på våre nettsider, er det fint om du sender det til oss. Vi bruker din tilbakemelding til å forbedre nettsidene våre.

Det oppsto dessverre en feil og kommentaren din kunne ikke mottas, prøv på nytt og kontakt oss hvis problemet vedvarer.

Takk for at du hjelper oss! Vi leser alle tilbakemeldinger, men har dessverre ikke kapasitet til å svare alle.