Covid-smitte i det medisinske teamet

To av medlemmene i det norske medisinske teamet som i går returnerte fra Lesvos, har testet positivt for covid 19. Begge personene er i god form, og er nå isolert.

– Umiddelbart etter ankomst Gardermoen i går ettermiddag, ble teamet samlet på et hotell, i sin egen fløy og adskilt fra andre gjester. Der ble det gjennomført medisinske tester, slik prosedyren er før teamet får reise hjem etter avsluttet oppdrag. Det var i denne forbindelse at to av medlemmene testet positivt for covid 19, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i DSB.

Det var 14. september teamet forlot Norge, med kurs for Lesvos i Hellas. Oppdraget var å etablere og drive en feltklinikk i den nye flyktningeleiren på øya, etter brannene i den gamle Moria-leiren bare dager tidligere. Teamet er ledet av DSB, i nært samarbeid med Helsedirektoratet, og besto opprinnelig av 22 medlemmer. Senere ble teamet forsterket med både personell og utstyr, før det altså returnerte hjem i går ettermiddag.

– Oppdrag som dette er alltid forbundet med en viss risiko, selv om sikkerhet bestandig står i høysetet. Vi var forberedt på at dette kunne skje, og har gode planer for hvordan vi skal håndtere dette. Vi er opptatt av å ivareta de smittede, resten av teamet og staben rundt dem, sier Aarsæther.

Begge de smittede er symptomfrie, i god form og i øyeblikket isolerte. Medlemmene i teamet skal etter planen reise hjem i morgen. De to smittede må være i isolasjon, mens de øvrige skal i ti dagers karantene.

– Jeg er stolt av teamet, som har gjort en formidabel innsats på Lesvos. Over 4200 pasientbehandlinger og 85 ambulanseoppdrag vitner om at de har gjort en forskjell for mange mennesker i en forferdelig situasjon, sier DSB-direktøren.

For mer informasjon, kontakt teamets pressekontakt, Morten Harangen:
Tlf. 41 29 37 70.