Sjekk redningsvesten 25. mai

, Nyhet


Lørdag 25. mai bør du sjekke den oppblåsbare redningsvesten din. Da kan du få hjelp til både å sjekke og få byttet deler, slik at den fungerer som den skal.

Bruk av redningsvester er et av de viktigste tiltakene for å redusere ulykker med alvorlig utfall til sjøs. En undersøkelse utført for DSB i 2017 viser at ni av ti nordmenn faktisk ikke vet at oppblåsbare redningsvester trenger vedlikehold.

Må vedlikeholdes

- Oppblåsbare redningsvester er veldig populære, men i avanserte vester er det også mer som kan gå galt. Det legger et større vedlikeholdsansvar på brukeren, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Oppblåsbare redningsvester fungerer omtrent likt. I kontakt med vann vil en utløsertablett aktivere en gasspatron som fyller vesten med luft. Oppblåsbare vester må vedlikeholdes og enkeltdeler må skiftes jevnlig for at vesten skal fungere optimalt.

- Utløsertabletten er helt avgjørende for at vesten faktisk redder deg når du trenger det. Tabletten er ferskvare og har en utløpsdato. Dersom den blir for gammel eller blir utsatt for fukt, vil i verste fall ikke vesten blåses opp når du virkelig trenger det, sier Daae.

Flinke til å bruke vester

Båtlivsundersøkelsen 2018 viser at folk generelt er flinke til å bruke redningsvester. I undersøkelsen sier ni av ti at det finnes redningsvester til alle om bord, mens to av tre sier at alle om bord alltid bruker godkjent redningsvester.

- Tradisjonelle redningsvester, padlevester og seilevester trenger også jevnlig sjekk. Etter bruk i saltvann må vesten alltid skylles i ferskvann. Ta også en årlig sjekk av sømmer, stropper og spenner. Sjekk også at flyteelementene ser ok ut, sier Daae.

"Sjekk vesten-dagen" 25 mai

Lørdag 25. mai er det "Sjekk vesten-dagen". Redningsselskapet tilbyr gratis sjekk av vester denne dagen og i tillegg vil redningsskøytene hjelpe til med både veiledning og opplæring der de er. Kampanjen arrangeres av Redningsselskapet i samarbeid med medlemmene av Sakkyndig råd for fritidsbåt.

- Folk flest ønsker selvfølgelig å sikre seg best mulig når de ferdes på sjøen. Det handler ganske enkelt om at mange ikke vet hvordan, sier Daae.

Sakkyndig råd for fritidsbåt

Sakkyndig råd for fritidsfartøy er et samarbeidsorgan for offentlig myndigheter med ansvar innen fritidsbåtområdet, samt frivillige organisasjoner som arbeider for sikkerhet på fritidsbåter. Disse er med i rådet: Sjøfartsdirektoratet, Politidirektoratet, DSB, Kystverket, Redningsselskapet, Hovedredningssentralen, NORBOAT, Norges Seilforbund, Kongelig Norsk Båtforbund og Norges padleforbund.

>> Mer informasjon om redningsvester finner du på sjekkvesten.no og sikkerhverdag.no.