DSB støtter FN i Mosambik

, Nyhet


DSB sender i dag en IKT-ekspert til Mosambik for å støtte FNs krisehåndteringsarbeid i forbindelse med orkanen «Idai».

Frode Tangen, IT-konsulent ved Karasjok vgs og deltidsbrannmann, drar i dag til Mosambik sammen med tre svenske kolleger for å støtte FN. De skal sørge for at FN-teamet har nødvendig kommunikasjons- og IKT-støtte under hele oppdraget. Hovedbase blir ved byen Beira, som er hardt rammet.

Oppdraget vil vare i omkring tre uker, og er finansiert av Utenriksdepartementet. DSB har rundt 20 års erfaring i denne typen av støtte til FNs krisehåndteringsarbeid.

– Hensikten med denne FN-innsatsen er at innsatsen fra det internasjonale samfunnet blir best mulig organisert. Det er krevende å være med i den første fasen av en slik humanitær innsats, men vårt personell har lang erfaring i denne type arbeid, og er meget godt skikket til oppgaven, sier direktør i DSB, Cecilie Daae.

Tangen er medlem av DSBs internasjonale støtteteam for feltmessig IKT-bistand («Norwegian UNDAC Support»), som forvaltes gjennom Sivilforsvaret.

Alvorlig humanitær situasjon

Den humanitære situasjonen etter orkanen «Idais» herjinger i Mosambik og nærliggende land er alvorlig. «Idai» traff land forrige uke, i et område som allerede var hardt rammet av flom. Det er forventet at hundretusener av mennesker vil ha behov for humanitær hjelp den neste tiden.
FNs kontor for koordinering av humanitære saker i Geneve sender nå et krisevurderingsteam til Mosambik for å skaffe seg oversikt over situasjonen, og for å gi råd om det videre hjelpearbeidet. FN har via «International Humanitarian Partnership» – som er et nettverk av statlige beredskapsorganisasjoner i Nord-Europa, der DSB er norsk medlem – bedt om støtte når det gjelder feltmessig IKT-støtte.

Frode Tangen foran kart

Frode Tangen drar i dag til Mosambik for å støtte FNs krisehåndteringsarbeid i forbindelse med orkanen «Idai». Foto: Helge Asperheim