EGENBEREDSKAP

Egenberedskapsuka

Informasjon til lokale arrangører

Informasjon til lokale arrangører


Denne siden er for deg som er med på å arrangere aktiviteter under Egenberedskapsuka. Det kan være kommuner, Sivilforsvaret, statsforvalter eller andre.

Egenberedskap for privatpersoner: sikkerhverdag.no

Egenberedskapsuka 2024

Egenberedskapsuka 2024 gjennomføres i uke 44 (28. oktober – 3. november). Kampanjemateriell som er utviklet av DSB kan brukes fritt av offentlige aktører og frivillige organisasjoner. Materiellet kan ikke brukes kommersielt.

Status i kampanjen nå

  • Oppdaterte råd om egenberedskap ble lansert 29. mai - se sikkerhverdag.no
  • Årets kampanjemateriell er ferdig og kan lastets ned via DSBs medieportal (se nedenfor for detaljer).
  • Det er opprettet en lukket gruppe om «Egenberedskapsuka» på Facebook. Dersom du jobber med å arrangere Egenberedskapsuka i din kommune, bli medlem! 
  • I uke 44 sender DSB ut brosjyrer på bokmål, nynorsk og samiske språk i postkassen til alle landets husstander.
  • De som har bestilt brosjyrer på fremmedspråk, vil motta disse i uke 42.
  • DSB og Ringerike kommune arrangerer et åpningsarrangement for Egenberedskapsuka mandag 28. oktober kl. 10-12. Arrangementet streames: https://vimeo.com/event/4658918/3d97526ba8.
  • DSB sendte et informasjonsbrev til alle landets kommuner 30. august. Her finner dere viktig informasjon om den videre fremdriften
  • 20. september sendte DSB e-post til sentrale næringslivsaktører med informasjon om Egenberedskapsuka 2024.

(oppdatert 21.10.24)

Kampanjemateriell 2024

Årets hovedmål er å synliggjøre de oppdaterte rådene, og sikre at flest mulig på forhånd er kjent med at de får en brosjyre med de nye rådene i postkassen.

Kampanjemateriellet blir tilgjengelig via DSBs medieportal fortløpende.

Materiellet består blant annet av: 

  • Brosjyrer på 28 språk til utskrift eller trykk
  • Faktaark til utskrift eller trykk
  • Sjekkliste til utskrift eller trykk
  • Plakat til trykk eller skjerm
  • Roll-up til trykk

Kommunene kan legge på egen logo på plakatene og roll-up om ønskelig - ikke på faktaark og sjekklisten. Se veiledning for plassering av egen logo på plakat og roll-up (zip)

I tillegg vil dere finne:

  • Undervisningsmateriell til bruk på ungdomsskoler og videregående skoler
  • Informasjonsark til digitale øvelser 
  • Webinar om de oppdaterte rådene
  • Tegnspråktolket video om de nye rådene
  • Egenberedskap i boligselskaper (veileder til styret)
  • Materiell til sosiale medier

 

DSBs medieportal.PNG

Bakgrunn

Høsten 2018 ble kampanjen Du er en del av Norges beredskap lansert. Hovedbudskapet var at alle bør tenke gjennom hvilke hendelser og ulykker som kan skje, og planlegge for å kunne ta vare på seg selv og de rundt seg i minst tre døgn ved bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.

I mai 2024 ble rådene om egenberedskap oppdatert. Den største endringen er at anbefalt varighet på egenberedskapen øker fra minst tre dager til én uke. Under Egenberedskapsuka 2024 sendes en ny brosjyre i posten til alle landets husstander: Slik bidrar du til Norges beredskap

Hvorfor en uke om egenberedskap?

Egenberedskapsuka ble gjennomført for første gang i 2019, da over halvparten av norske kommuner gjennomførte ulike lokale aktiviteter. I fjor deltok rundt åtte av ti kommuner. 

Mange har fått med seg kampanjen og budskapene, men det er et langsiktig arbeid som må til for at vi skal nå målet om en godt forberedt befolkning. Med en årlig landsomfattende kampanjeuke med informasjon og aktiviteter om egenberedskap, håper vi å øke befolkningens kunnskap og bevissthet slik at flere gjør fornuftige forberedelser.

Hvordan kan kommunen engasjere seg?

Det er naturligvis helt opp til hver enkelt kommune å vurdere om det er ønskelig å bli med, og i så fall i hvilket omfang. Deltagelse i Egenberedskapsuka kan spenne fra enkel informasjon på egne nettsider til for eksempel opplæring og aktiviteter i det offentlige rom. Dette vil være en fin anledning å gjøre innbyggerne bedre kjent med kommunenes beredskap generelt.

Hvem kan bidra?

Sivilforsvaret, som er en del av DSB, har mye beredskapskompetanse og er en del av Egenberedskapsuka. Opprett gjerne kontakt med ditt sivilforsvarsdistrikt for å avtale ambisjonsnivå og planlegge aktiviteter.

Beredskapsmiljøet hos Statsforvalteren kan også gi kommunene råd og annen bistand i forbindelse med arrangementet. For kommunene kan det også være nyttig å finne andre lokale samarbeidspartnere, som frivillige organisasjoner og lag.

Hvorfor nå?

Det er flere forhold som gjør at vi kommer med egenberedskapsråd til befolkningen nå. Klimaendringene har bidratt til mer ekstremvær som kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen de siste årene har ført at Norge nå moderniserer totalforsvaret. Økt beredskap i befolkningen – altså hvordan hver enkelt tar vare på seg og sine hvis noe uforutsett skulle skje – er en naturlig del av arbeidet med et moderne totalforsvar.

I tillegg er vi som bor i Norge – som er blant verdens tryggeste og mest stabile land – vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Det er faktisk en sårbarhet, og et argument for hvorfor folk bør tenke over hvordan de kan forberede seg best mulig hvis noe skulle skje.

kvinne med baby på armen utenfor naboens dør

Foto: DSB

Kontaktinformasjon til DSB

Tore Kamfjord
tore.kamfjord@dsb.no