Tilsynsaksjon med farlig stoff 2025
Tema for tilsynsaksjonen 2025 er lager hvor det oppbevares farlig stoff i mengder over innmeldingsgrensene, fastsatt i forskrift om håndtering av farlig stoff § 12 og vedlegg 2.
I tillegg gjennomføres det en separat tilsynsaksjon med eksplosiver for utvalgte Brann- og redningsvesen. Disse informeres direkte, og tilsynsaksjon med eksplosiver omtales derfor ikke veiledningen under.
Veiledning og sjekkliste til brannvesenets tilsynsaksjon med farlig stoff 2025:
Åpne veiledning (pdf) Sjekkliste (word)
Spørreskjema - innrapportering av tilsyn med lager 2025
Spørsmål og svar
Spørsmål: Vi har anlegg som ikke lenger eksisterer, eller er meldt inn dobbelt. Hva skal vi gjøre med disse anleggene?
Svar: Forskrift om håndtering av farlig stoff § 12 stiller krav til at enhver som oppbevarer mengder større eller lik mengdene fastsatt i vedlegg 2, skal sende melding til DSB. Ved endring og opphør skal ny melding sendes tilsvarende. Dette gjøres i Altinn (mer informasjon om å melde inn farlig stoff).
I første omgang skal brannvesenet informere innmelder om plikten.
I tilfeller der innmelder ikke får gjort endringer, grunnet avvikling av virksomhet, salg, død eller annet, ber vi brannvesenet om følgende:
- Verifisere at anlegget er fjernet eller tømt og sikret forsvarlig (I henhold til § 10).
- Når tilsynsaksjonen er utført sende en henvendelse til merket med "tilsynsaksjonen 2025 – opphørte anlegg". I henvendelsen kan det sendes en liste med alle anleggsnummer for aktuelle anlegg og årsak til at anlegg skal fjernes, for eksempel "virksomhet avviklet, salg, død, annet".
Det er viktig at brannvesenet verifiserer at anlegg faktisk er fjernet eller sikret forsvarlig, da vi har fått innrapportert uhell med anlegg som har blitt skadet grunnet gravearbeider der man ikke visste om anlegget, eller at man trodde anlegget var tømt for farlig stoff.
Tema for tidligere tilsynsaksjoner
2024: LPG-forbruksanlegg i industri- og næringsvirksomhet, med spesielt fokus på virksomheter med mengder opptil storulykkemengder.
2023: LPG-forbruksanlegg i industri- og næringsvirksomhet, samt rørledninger/distribusjonsnett for naturgass under 16 bar.
2022: Kuldeanlegg med ammoniakk
2021: Kjelanlegg og lager med ammoniumnitrat
2019: Overgrunns drivstoffanlegg med bensin og diesel til motorkjøretøy - Containerstasjoner (flyttbare bensinstasjoner).
2018: Serveringssteder som bruker brannfarlig gass, samt opprydding i databasen for farlig stoff.
2017: Restauranter som bruker brannfarlig gass, samt opprydding i databasen for farlig stoff.
2016: Kuldeanlegg med ammoniakk og fylleanlegg for gassflasker med LPG.
2015: Industrianlegg som forbruker brannfarlig gass
2014: Boligselskap forsynt med brannfarlig gass fra fast rørnett med tank og fra distribusjonsnett, samt industrianlegg med brannfarlig gass.
2013: Boligsameier
2012: Denne tilsynsaksjonen var den første i rekken. Tilsynene ble gjennomført i Telemark, Aust-Agder, Troms og Finnmark. Telemark og Aust-Agder utførte tilsyn på forbruksanlegg for brannfarlig gass i boligsameier og industri, og Troms og Finnmark utførte tilsyn på kuldeanlegg med ammoniakk.