Nettopp derfor har Forsvaret og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i mange år samarbeidet tett. Ikke bare i forbindelse med øvelser, men også under reelle hendelser – som pandemien.
DSB har ansvar for å samordne de sivile beredskapsressursene i kriser. Slik vil det også være i en væpnet konflikt.
Forsvaret og DSBs jobb er å tenke det utenkelige. Å beskrive og øve på alvorlige scenarioer. På scenarioer vi håper aldri utspiller seg – men som vi likevel må være forberedt på. Troverdig beredskap bidrar til at slike scenarioer ikke skal skje.
Forsvaret og NATO er helt avhengig av et velfungerende sivilt samfunn, også i konflikt og i verste fall krig. Militære styrker må kunne bruke norske havner og flyplasser, veinettet vårt må være egnet til store forflytninger, soldater må ha tilgang til sivil helsehjelp og kunne krysse landegrenser.
Øvelser er et virkemiddel for å teste og videreutvikle den nasjonale beredskapen, inkludert totalforsvaret. Vi må teste planer og øve oss på dette scenarioet, som vi gjør på alle krisescenarioer: Planlegge sammen, øve sammen, jobbe sammen.
Hovedformålet med Totalforsvarsåret er å styrke Norges evne til å forebygge og håndtere sikkerhetspolitiske kriser og krig.
Dette innebærer:
- Å styrke motstandsdyktigheten i kritiske samfunnsfunksjoner, herunder evne til å beskytte sivilbefolkningen
- Å styrke sivil evne til å understøtte militære operasjoner, herunder å yte vertslandsstøtte
- Å styrke motstandsdyktigheten i befolkningen
En sentral del av Totalforsvarsåret 2026 er planlegging, gjennomføring og oppfølging av flere sivil-militære øvelser i perioden 2025 og 2026. Formålet med øvelsene er å styrke Norges evne til å forebygge og håndtere sikkerhetspolitiske kriser og krig gjennom å øve og trene planverk, prosedyrer og konsepter.
Dette innrettes som en øvingsrekke med et felles krigsscenario. Mer om dem nederst i denne artikkelen.
Scenarioet omfatter væpnet konflikt i nordområdene hvor NATOs artikkel 5 om kollektivt forsvar er utløst, og mottak av allierte styrker til Norge og Norden. Øvelsene er innrettet mot ulike målgrupper, fra befolkningen til departementene.