Sammendrag
I den 96. utgaven av Elsikkerhet presenterer vi, som i tidligere utgaver, presiseringer og informasjon knyttet til de forskrifter som DSB forvalter innenfor elsikkerhetsområdet. Vi presenterer også statistikk og beskrivelse av utvalgte el-ulykker fra ulike bransjer. I tillegg har NEK flere gjesteartikler.
I 1. kvartal i 2025 lanserte DSB sin nye nettside. Her vil det være et eget "område" som dekker elsikkerhet. DSB vil i større grad enn i dag, fortløpende legge ut presiseringer og informasjon på hjemmesiden. På nye dsb.no vil vi også etter hvert legge ut informasjon om utvalgte el-ulykker fortløpende. Dette betyr at mye av det du i dag finner i Elsikkerhet vil finnes på dsb.no.
DSB vurderer pr. i dag at vi fortsatt vil gi ut Elsikkerhet årlig, men dette vil da være en samling av informasjon, presiseringer og statistikk, som er lagt ut på dsb.no i løpet av det siste året. Denne artikkelen er første versjon av Elsikkerhet i digitalt HTML-format i tillegg til den vanlige pdf-utgaven.
Sikker utkobling i forsyningsanleggs lavspenningsanlegg
Forskrift om elektriske forsyningsanlegg (fef) stiller grunnleggende krav til at utstyr og anlegg skal beskyttes mot overstrømmer som medfører fare for termisk skade, redusert levetid og eventuelt brann. Dette gjelder både for overbelastnings- og kortslutningstrømmer. Det benyttes overstrømsvern for sikker utkobling.
Overstrømmer av type kortslutningstrømmer varierer i forhold til fordelingssystem, utforming og utstrekning på anlegget.
REN har med en arbeidsgruppe med representanter fra DSB utviklet RENblad 4118 Sikker utkobling og frakobling i LS distribusjonsnett.
Kravene ved sikker utkobling ved drift av LS distribusjonsnett er knyttet til den gjeldende forskrift og standard da anlegget ble bygget. Derfor er det viktig å ha en oversikt over forskriftskravene som gjaldt da anlegge ble bygget og anleggsegenskapene i nettinformasjonssystemet til nettselskap. RENblad 4118 beskriver både historiske krav og dagens krav. RENblad 4118 omfatter også sikker frakobling, med hensyn på lokale strømkilder samt REN-norm-løsninger for å oppfylle dette.
Utkobling innen 5 sekunder
Avsnitt 422 i NEK400 krever utkobling innen 5 sekunder på grunn av fare for termiske skader. For å beskytte mot brann ved feil i installasjonen, skal enhver feilstrøm som følge av en kortslutning kobles ut innen 5 s, med unntak av:
• feilstrøm som følge av en kortslutning i en mateledning i et allment fordelingsnett,
• og feilstrøm som følge av en 1. jordfeil i en IT-eller TT-installasjon.
Konsekvenser for stikkledning:
- Dette betyr at ved kortslutning mellom faser skal feilstrømmen kobles ut innen 5 sekunder for alle typer fordelingssystemer.
- Feilstrømmen, ved kortslutning mellom fase og PEN-leder/jordleder, ved TN-400 V fordelingssystem skal også utkobles innen 5 sekunder.
Konsekvenser for utforming av nett:
- Ved etablering av nye anleggsområder vil dette være et fornuftig dimensjoneringskriterium for beskyttelse mot overstrømmer og termiske virkninger uten større økonomiske konsekvenser ved anleggsbidrag.
- Ved tilknytning av nye anlegg i et eksisterende grisgrendt område med lav kortslutningsytelse kan dette medføre urimelige investeringskostnader og anleggsbidrag for enkeltkunder.
Ved etablering av nye anlegg i et eksisterende grisgrendt område med lav kortslutningsytelse kan dette medføre urimelige investeringskostnader og høye anleggsbidrag for enkeltkunder.
I slike tilfeller kan utkoblingskravet fravikes hvis følgende utføres:
- Ved kortslutning skal feilstrømmer kobles ut før kabel tar termisk skade. Det skal tilstrebes å holde utkoblingstiden så lav som mulig.
- Tilknytningsskap skal plasseres som frittstående slik at en eventuell brannutvikling ikke forplanter seg videre til bygning.
- Skapet må tilfredsstille NEK 439-2 og være ikke-brennbart.
Det henvises også til RENBlad 4118 sikker utkobling og frakobling som omhandler hvordan dette praktisk skal utføres ved valg av overstrømsvern.
FORSYNING TIL BYGG- OG ANLEGGSMASKINER
En arbeidsgruppe har utarbeidet retningslinjer for forsyning til bygg- og anleggsplasser. Dette var initiert av driftsledermøtet samt hovedfaggruppen til REN. DSB har deltatt med observatører.
To RENblader er utviklet:
• RENblad 4119 Tilknytning av bygge- og anleggsplasser for HS distribusjonsnett
• RENblad 4113 Tilknytning til bygg og anleggsplasser i LS distribusjonsnett
RENblad 4113 var et eksisterende blad hvor det nå er gjort større endringer for å bli tilpasset RENblad 4119.
RENbladene beskriver ulike elsikkerhetskrav ved forsyning til bygge- og anleggsplasser:
• Ansvar og rollefordeling mellom nettselskap og eier/driver
• Kvalifikasjonskrav i henhold til FEK
• Beskrivelse av ulike metoder for forsyning
• Krav til kabel, grøft og plassering
• Krav til jording
• Driftsmerking
• Krav til dokumentasjon
MIDLERTIDIG FORLAGTE KABLER
Lagt ut som en presisering til fef §§ 4-4 og 5-3. Du finner den her: [sett inn URL når sak er laget]
BRUK AV GRUNNE KABELGRØFTER FOR PERMANENT ANVENDELSE
Lagt ut som en presisering til fef §§ 4-4 og 5-3. Du finner den her: [sett inn URL når sak er laget]
BAKKEMONTERTE SOLKRAFTANLEGG, AVSTANDER TIL HS-LUFTLINJER
Lagt ut som en presisering til fef § 6-4. Du finner den her: [sett inn URL når sak er laget]
PLUGGBARE SOLCELLEPANELER
Dette er en aktueltsak som ble publisert på dsb.no i januar 2025. Du finner den her: Pluggbare solcellepaneler innebærer risiko
SYSTEMJORDING I TN-INSTALLASJONER - ANORDNING AV NØYTRALLEDERE OG SYSTEMREFERANSELEDER
Lagt ut som en presisering til fel § 30 og fel vedlegg I. Du finner den her: [sett inn URL når sak er laget]
REGISTRERINGSPLIKT I ELVIRKSOMHETSREGISTERET OG FAGLIG ANSVARLIG SINE OPPGAVER
Informasjon knyttet til registreringsplikt er lagt ut som en presisering til fek § 3. Du finner den her: Registreringsplikt i Elvirksomhetsregisteret
Informasjon knyttet til faglig ansvarlig sine oppgaver er lagt ut som en presisering til fek §5. Du finner den her: Faglig ansvarlig - tilstedeværelse og oppgaver
FRAVÆR AV FAGLIG ANSVARLIG UTOVER 30 DAGER, FEK § 5
Lagt ut som en presisering til fek § 5. Du finner den her: [sett inn URL når sak er laget]
VIKTIGHETEN AV RIKTIG INNHOLD I FSE-OPPLÆRINGEN
Lagt ut som en presisering til fse § 7. Du finner den her: [sett inn URL når sak er laget]
FSE- OPPLÆRING I VIDEREGÅENDE SKOLER
Innrapporterte elulykker til DSB fra 2023, viser at 41 % av elulykkene er knyttet til skoleelever og lærlinger/hjelpearbeidere. Det er for tidlig å kunne fastslå årsaken til det høye tallet, og at tallet har steget fra tidligere års nivå som har ligget rundt ca. 25-30 %. Det er også viktig å presisere at tallene har stor usikkerhet rundt seg i forhold til mørketall, at de er egenrapporterte og at de ikke er kvalitetssikret. DSB ser uansett alvorlig på denne utviklingen og har satt i gang tiltak for å hente inn mere opplysninger fra bransjen for å kunne avdekke årsakene. Vi finner det nedslående at enkelte anser at strømgjennomgang er noe en må regne med innenfor elektrikeryrket. Selv om strømgjennomgang i lavspenningsanlegg sjelden ender med død så anser vi at sjansen for eventuelle senskader burde tilsi at alle innenfor bransjen gjør sitt for å unngå både strømgjennomgang og lysbuer.
Det er årlig innmeldt flere ulykker der skoleelever blir utsatt for elulykker i undervisningssituasjonen og derfor ønsker DSB å presisere at skolen ved ledelse og faglærere må delta aktivt i planlegging og gjennomføring, og bidra med hendelser fra egen undervisningssituasjon og relevante hendelser fra andres skoler, gjennomgåelse av skolens rutiner, organisatoriske føringer og diskusjoner og avklaringer med de ansatte og elevene. Husk at opplæringen skal være relevant og tilpasset undervisningssituasjonen, men i tillegg så må det tas hensyn til at elevene også får tilstrekkelig opplæring dersom de skal utplasseres ute hos virksomheter. Dette kan løses enten ved at skolen kartlegger virksomhetenes risikoprofil eller ved at virksomhetene selv påtar seg ansvaret for å la skoleelevene de har inne i utplasseringsperioden få tilstrekkelig opplæring.
FØRSTEHJELPSKURS I FORBINDELSE MED FSE-OPPLÆRINGEN
Lagt ut som en presisering til fse § 7. Du finner den her: [sett inn URL når sak er laget]
ELULYKKER MELDT TIL DIREKTORATET FOR SAMFUNNSSIKKERHET OG BEREDSKAP I 2023
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fikk i 2023 ingen meldinger om dødsulykker med strømgjennomgang eller lysbue som årsak.
Det ble i 2023 meldt inn 728 elulykker. Etter en jevn økning de siste ti årene er dette antallet ulykker meldt til DSB det høyeste. Av disse er 203 meldt med skadeomfang, dette også det høyeste. Elsikkerhet 96 inneholder beskrivelser av noen av disse ulykkene som skjedde i 2023. Antall beskrivelser denne gang er mindre enn tidligere år. Flere av disse egner som diskusjonsoppgaver og case i undervisning og kurs innen elsikkerhetsregelverket, spesielt fse-opplæringen. Beskrivelsene inneholder også hendelser som ikke har medført sykefravær eller skader. Det er ofte tilfeldigheter som hindrer at nestenulykker og ulykker blir alvorlige ulykker og slike beskrivelser kan hjelpe til å forhindre dette. I statistikken er det også tatt med hendelser som ikke har medført sykefravær eller skade.
Uhellsmeldingene og tabelloversikt finner du i pdf-versjonen av Elsikkerhet 96, på denne siden. Fremover vil uhellssidene bli oppdatert, slik at uhellsmeldinger/læringsark og statistikk legges ut mer fortløpende.
GJESTEARTIKLER FRA NORSK ELEKTROTEKNISK KOMITE (NEK)
Skrevet av Leif T. Aanensen, administrerende direktør, NEK
Gjesteartiklene er gjengitt i pdf-versjonen av Elsikkerhet 96, på denne siden.