Velg språk:

Hvordan salte kjøtt?

Hvis du ønsker å ta egenberedskapen til et nytt nivå kan du lagre grovsalt for å ha i beredskap ved langvarige strømbrudd. Med grovsalt kan du blant annet lagre kjøtt i lange perioder.

Kvernet kjøtt egner seg ikke til salting, og bør varmebehandles og spises så raskt som mulig dersom strømmen skulle forsvinne. Større kjøttstykker som for eksempel steiker og koteletter kan saltes.

Slik gjør du for å salte kjøttet

Tørrsalting:

  • Gni kjøttet inn med salt og dekk deretter med grovsalt.
  • La kjøttet ligge i 2-4 dager per kg kjøtt.
  • Tørrsaltet kjøtt henges og oppbevares i romtemperatur når det er tatt opp for
  • tørking til spekemat.
  • Tørrsaltet kjøtt han holde seg i opptil flere år når vann er tørket ut.
  • Du kan bruke saltet flere ganger.

Salting i lake:

  • Ha vann og salt i en beholder og rør ut (2,5 dl salt og 7,5 dl vann, mettet lake).
  • Kjøttstykker som ligger i saltlake, kan ligge i 3-4 måneder.
Slik salter du kjøtt

Vann ut kjøttet

Husk at kjøttet nå vil være for salt til å kunne spises, og du må derfor vanne det ut.

Slik gjør du:

  • Skyll og vann ut kjøttet godt.
  • Saltet kjøtt egner seg best til koking og til bruk i for eksempel gryter og lapskaus.

Les også