Bluss på fotballstadioner

, Nyhet


Det er forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballtribuner. Det gjelder både for fyrverkeriprodukter ment til underholdning og pyrotekniske produkter ment til å gi nødsignal.

I forbindelse med diskusjonen om bruk av bluss i forrige uke, ønsker DSB å presisere at publikum på norske fotballkamper, eller tilsvarende arrangement, ikke har lov til å bruke denne typer produkter. Slik har det vært siden gjeldende forskrift trådte i kraft i 2002. 

- Disse reglene er strenge, av hensyn til sikkerheten både for publikum og for dem som bruker produktene, sier fungerende avdelingsdirektør Ann Christin Olsen-Haines i DSB. 

Det skal være trygt å gå på idrettsarrangement i Norge. Bluss utvikler sterk varme, opp mot 1000 grader, og slukker ikke før de brenner ut av seg selv. Uforsvarlig bruk av slike produkter kan medføre en betydelig risiko for publikum og spillernes liv og helse. Dessuten kan røykeffekten gi en enda mer krevende situasjon, dersom det skulle bli behov for en evakuering.

- Det er viktig å understreke at forbudet gjelder publikum. Hvis man ønsker å bruke denne type produkter på en fotballkamp, for eksempel, kan man leie inn profesjonelle scenepyroteknikere. Det er en forsvarlig løsning. Vi ønsker jo ikke å ødelegge stemningen på norske fotballkamper, men sikkerheten til publikum skal og må komme først, sier Olsen-Haines.