Bruk hodet; bruk beskyttelsesbriller

, Nyhet


I forbindelse med nyttårsfeiringen i fjor fikk 18 personer øyeskader. Ingen av de skadde brukte beskyttelsesbriller.

-Et lite øyeblikks ubetenksomhet kan få store konsekvenser. Ansiktet og øynene er spesielt utsatt. Bruk beskyttelsesbriller, det er et lite og enkelt tiltak som kan redde øynene hvis det skulle gå galt, oppfordrer direktør Cecilie Daae i DSB.

Beskyttelsesbriller deles ofte ut gratis eller selges for en billig penge der du kjøper fyrverkeri. Både den som skal avfyre fyrverkeriet og de som ser på bør bruke beskyttelsesbriller.

47 personskader i fjor

Fyrverkeri er eksplosiver og selv små mengder er nok til å gi livsvarige skader. I forbindelse med fjorårets nyttårsfeiring ble det meldt inn 47 personskader på fingre, ansikt, hørsel og øyne. Tre av fire skadde i fyrverkeriulykker de siste syv årene er menn.

-Det er viktig å huske på at fyrverkeri er eksplosiver. Det skal man håndtere med respekt. Bruk beskyttelsesbriller, vær edru og sørg for at oppskytingen skjer på måte som er trygg både for deg selv og andre rundt, sier Daae.

Pass på barna

Ti av dem som fikk personskade i fjor var under 18 år. Dette til tross for at det er 18 års aldersgrense for kjøp og bruk av fyrverkeri. Barn kan bruke stjerneskudd hvis voksne passer på at det brukes riktig.

-Det er de voksnes ansvar å sørge for at barn og unge holder trygg avstand under oppskyting av fyrverkeri. Det er ikke bare uforsvarlig, men også forbudt å overlate fyrverkeri til mindreårige, minner DSB-direktøren om.

>> På sikkerhverdag.no finner du fyrverkerireglene og andre gode råd før nyttårsaften