Hvordan sikrer vi robuste og sikre kommunikasjonsløsninger som møter brukernes behov for nye tjenester? Det var hovedtema da DSB møtte kollegaer fra Nederland for å dele erfaringer og innsikt om nye nødnett.
– I forberedelsen til et nytt nødnett innhenter vi mye erfaring. Forrige uke hadde vi gode diskusjoner med det nederlandske nødnett-programmet om både verdien av brukerinvolvering og behovet for regulering, forteller Eline Palm Paxal, avdelingsdirektør for nød- og beredskapskommunikasjon i DSB.
Møtet samlet representanter fra landenes justisdepartement og prosjektorganisasjoner. Nederland er i gang med å erstatte sin nåværende kommunikasjonsplattform C2000 gjennom det nasjonale programmet VMX.
Brukerne i sentrum
Nederlenderne fortalte at prosessen mot et nytt nødnett handler ikke bare om teknologi, men også om endring i organisasjoner, styring og kultur. Brukere som nødetater, kommuner og Forsvaret er tett involvert i utviklingen i Nederland og det er kartlagt et behov om et nett som håndterer mer sanntidsdata, og har bedre dekning og sikkerhet enn dagens løsning.
– Vi er alle enige om at teknologien alene ikke løser utfordringene. I Nederland har programmet den siste tiden tatt brukerinvolvering på alvor med tydelig forankring hos de som skal bruke tjenestene. De ser at en betydelig kulturell endring må til, sier Eline.
Lovendringer og regulatoriske utfordringer
Et annet sentralt tema for Nederland er nødvendigheten av lovendringer for å kunne gjennomføre innkjøp i henhold til konkurranselovgivning. Med tre mobiloperatører må det gode løsninger til som dekker brukernes behov, uten å bryte regelverket.
– De må endre flere lover for å få det til, både konkurranse-, forbruker- og telekomlovgivning. Dette er komplekst og involverer flere departementer, forklarer Eline.
Veien videre
Nederland har som mål å starte selve anskaffelsesprosessen innen utgangen av 2025, forutsatt at nødvendige juridiske avklaringer, finansiering og politiske vedtak er på plass. Programmet har etablert et veikart med seks parallelle spor, inkludert funksjonalitet, finansiering, styring og internasjonalt samarbeid.
– Nederlenderne er svært interessert i vårt arbeid med å utvikle et felles målbilde, veikart og scenarier. Vi lærer av hverandre og det er verdifullt å diskutere hvordan vi kan sikre evnen til å samhandle på tvers og ha en felles retning for alle i prosjektet, sier Eline.
Europeisk samarbeid
Nederland og Norge er begge med i det europeiske prosjektet «EU Critical Communication System» (EUCCS) som skal forberede teknologien og prosedyrer for sammenkobling og samarbeid på tvers av landene.
Ambisjonen om å legge til rette for grensekryssende kommunikasjon i hele EU er høy, men det vil gi internasjonal beredskap et løft. Både Nederland og vi her i Norge er opptatt av å få dette på plass ved hjelp av standardiserte løsninger i de nye nødnettene, sier Eline.
I møtet ble også viktigheten av fortsatt samarbeid om Cell broadcastløsninger påpekt.
- Vi har i dag et godt samarbeid her mellom NL-alert og DSB som systemeier for Nødvarsel. Dette samarbeidet ønsker vi å opprettholde, sier Eline.
