I likhet med Norge, er flere europeiske land i ferd med å etablere bredbåndsnødnett. Nylig besøkte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) det franske motstykket ACMOSS, som har ansvaret for Frankrikes nye system for nød- og beredskapskommunikasjon.
For å utvikle fremtidsrettede nødnett-løsninger trenger vi internasjonalt samarbeid og erfaringsutveksling. Byggeklossene er like, men veivalgene ulike, og derfor har vi mye å lære av hverandre.Eline Palm Paxal, avdelingsdirektør, nød- og beredskapskommunikasjon i DSB
Målet med besøket var å diskutere felles utfordringer og høre hvilke erfaringer ACMOSS har hatt ved etablering av Réseau Radio du Futur (RRF) – som er navnet på det nye bredbåndsnødnettet i Frankrike. Frankrike er et foregangsland i Europa når det gjelder overgang fra smalbåndsbaserte nødnett til bruk av løsninger basert på fremtidsrettede bredbåndsteknologier som 4G og 5G.
- De første brukerne i Frankrike skal etter planen ta i bruk det nye nettet allerede i 2025, og målet er å ta inn 300 000 brukere i løpet av 2027. Under besøket utvekslet vi erfaringer om teknologiske valg og fikk omvisning på driftssenteret for RRF, forteller Paxal.
Hun forklarer at ACMOSS i Frankrike har anskaffet et eget mobilkjernenett og tjenesteplattform for nødnett-tjenester, og har inngått avtale med to av landets fire mobiloperatører om tilgang med prioritet i deres radionett. De har også inngått tilgangsavtale med de to øvrige operatørene, riktignok uten spesiell prioritet. Brukerne kan med dette utnytte den samlede dekningen fra alle mobilnettene i Frankrike.
I Norge pågår det nå kvalitetssikring og beslutningsprosesser for et nytt nødnett, og det er ventet at løsningen skal være operativ innen utgangen av 2031.
Nødkommunikasjon på tvers av landegrenser
Samarbeid over landegrensene i Europa blir stadig viktigere, også for nødetater. Både DSB og franske ACMOSS har sentrale roller i prosjektet EU Critical Communication System (EUCCS), der det tas sikte på å kunne koble sammen de ulike bredbåndsnødnettene som er under etablering i Europa. Målet er at nødetater får tilgang til de spesielle nødnett-tjenestene på tvers av landegrenser og kan samarbeide med kolleger i andre land.
- Vi i Norden har allerede god tradisjon for grensekryssende samvirke. Nå ønsker vi å bidra til at hele Europa får tilsvarende gode løsninger, sier Paxal.
