Presiseringer til registreringsplikt i Elvirksomhetsregisteret og faglig ansvarlig sine oppgaver

DSB mottar en stor mengde henvendelser knyttet til forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (fek) § 3, som omhandler registreringsplikten – særlig knyttet til registrering av underenheter. Det samme gjelder problemstillinger knyttet til faglig ansvarlig sitt ansvar og tilstedeværelse.

Vi ser en trend med stadig større virksomheter og dertil manglende ressurser for tilstrekkelig oppfølging av fagarbeidere. Det er viktig at underenheter som selvstendig påtar seg oppdrag følger registreringsplikten, og det er viktig at virksomhetene og faglig ansvarlig er klar over hvilket ansvar som tilligger rollen.

Presiseringer til registreringsplikten

Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (fek) § 3 omhandler registreringsplikten og i paragrafens første ledd står følgende:

"Den som tilbyr å utføre eller utfører arbeid knyttet til elektriske anlegg og reparasjon av elektrisk utstyr, skal registreres som foretak i Elvirksomhetsregisteret. Registreringsplikten gjelder også for alle underenheter til et foretak, som utfører arbeid knyttet til elektriske anlegg og reparasjon av elektrisk utstyr. Registreringsplikten gjelder ikke den som kun utfører arbeid knyttet til egne elektriske forsyningsanlegg, anlegg i egen bolig og fritidsbolig eller er pålagt å ha lokalt elektrisitetstilsyn."

Videre står blant annet følgende i veiledning til fek § 3 om registreringsplikt:

"… Et foretak må registrere alle sine underenheter som selvstendig påtar seg oppdrag, jf. også kommentaren til § 2 annet ledd, ovenfor. Opplysningene som kreves i annet ledd, skal knyttes opp mot den enkelte underenhet. Unntaket herfra gjelder utenlandske foretak hvor det normalt ikke opprettes en underenhet/bedrift i Bedrifts- og foretaksregisteret (BoF). Det er da foretaket som skal registreres …".

Alle foretak som driver næringsaktiviteter og/eller har ansatte, skal være registrert i Enhetsregisteret (Brønnøysundregistrene) med minst én underenhet. Har et foretak flere avdelinger, kan disse avdelingene registreres som underenheter, se forskrift om registrering av juridiske personer m.m. i Enhetsregisteret § 10:

"En registreringsenhet kan ha en eller flere underenheter. Hver underenhet skal tildeles et eget organisasjonsnummer. Det skal registreres en underenhet for hver enkelt adskilt virksomhet registreringsenheten utøver. En registreringsenhets virksomhet kan være adskilt ved at den utøves på flere forskjellige geografiske steder og/eller i ulike bransjer/næringer. Videre skal det registreres underenhet i de tilfellene registreringsenheten har ansatte uten at det drives næringsvirksomhet."

Alle underenheter til et foretak skal registrere seg i Elvirksomhetsregisteret dersom den påtar seg selvstendige oppdrag.

En rekke foretak er organisert slik at de har ulike avdelinger/oppmøtesteder/lokasjoner o.l., uten at dette kommer frem av Elvirksomhetsregisteret.

Oppmøtestedene er registreringspliktige underenheter dersom de selvstendig påtar seg oppdrag. Momenter som taler for at underenhetene anses som registreringspliktige er blant annet at:

  • Kunder har mulighet til å oppsøke stedet for å bestille elektriske arbeid.
  • Saksbehandling og prosjektering utføres av underenheten.
  • Ansatte ved lokasjonen tilbyr å utføre arbeid, ut fra en formodning om at virksomheten selv skal utføre arbeidet.
  • Lokasjonen er profilert på en måte som gjør at kunden vil kunne anta at her kan det bestilles elektrisk arbeid.
  • Markedsføring som viser til lokasjonen som gjør at kunden vil kunne anta at her kan det bestilles elektrisk arbeid
  • Markedsføring av den aktuelle underenhet/lokasjon på for eksempel sosiale medier/idrettsplasser/kjøretøy og lignende
  • Skriftlige eller muntlige uttalelser fra ansatte som gjør at kunden vil kunne anta at her kan det bestilles elektrisk arbeid på den aktuelle lokasjonen.

Listen er ikke uttømmende.

En underenhet som selvstendig påtar seg oppdrag, skal ha egen faglig ansvarlig. Så lenge en underenhet tilbyr og/eller utfører arbeid på andres elektriske anlegg, vil det utløse krav om faglig ansvarlig iht. fek § 7 andre ledd.

Unntak fra registreringsplikten

Registreringsplikten gjelder ikke foretak som kun utfører arbeid knyttet til egne elektriske forsyningsanlegg, som er omfattet av forskrift om elektriske forsyningsanlegg (fef), se fef § 1-2.

Disse foretakene blir likevel registreringspliktige dersom de også utfører arbeid på andre elektriske anlegg, f.eks. elektriske forsyningsanlegg eller elektriske lavspenningsanlegg som er eid av andre.

Registreringsplikten gjelder heller ikke for arbeid på elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig, eller for selskaper som er pålagt å ha lokalt elektrisitetstilsyn. Sakkyndige selskaper som utfører oppgaver på vegne av det lokale elektrisitetstilsynet, er registreringspliktig i Elvirksomhetsregisteret.

Faglig ansvarliges utøvelse og tilstedeværelse

Alle foretak må tydelig vise i sitt internkontrollsystem hvem som er faglig ansvarlig. Den faglige ansvarlige skal ikke bare være ansatt, men også utføre de typiske oppgavene i foretakets vanlige arbeidstid. Dette inkluderer å gi faglig veiledning og kvalitetssikre arbeidet til elektrofagarbeidere, prosjektledere og lærlinger.

Typiske oppgaver for faglig ansvarlig kan være:

  • Sikre at elektriske anlegg og utstyr bygges, vedlikeholdes og kontrolleres i henhold til bruk, tekniske forskrifter og sikkerhetsforskrifter
  • Vurdere og sikre kvaliteten og nøyaktigheten av informasjon og data knyttet til installasjoner, og justere forutsetninger ved behov
  • Holde elektroforetakets internkontroll oppdatert og utviklet for å ivareta elsikkerheten
  • Oppdatere og følge opp foretakets kvalifiserte saksbehandlere, elektrofagarbeidere og lærlinger med hensyn til faglig utvikling
  • Vurdere forhold som påvirker elsikkerhet, generell sikkerhet og kvalitet
  • Forebygge og følge opp ulykker og uønskede hendelser
  • Utføre andre relevante oppgaver for å sikre fullstendig elsikkerhet og overholdelse av forskrifter

Disse oppgavene er av en slik karakter at de ikke kan utføres kun ved hjelp av digitale hjelpemidler.

Faglig ansvarlig skal være kjent/gjøre seg kjent for elektrofagarbeiderne i foretaket. Vedkommende må derfor være til stede på arbeidsplassen, prosjekter og anlegg for å sikre at lover og forskrifter følges. Dette innebærer å gi faglig veiledning av ansatte, vise interesse og kvalitetssikre elsikkerheten. Et” fysisk” fravær er akseptert når dette er begrunnet i forhold som er relevant for oppgaven/funksjonen - typisk kurs/seminar.

På andre oppmøtesteder enn foretakets adresse, må det komme tydelig frem i virksomhetens internkontrollsystem hvordan faglig ansvarlige følger opp den enkelte arbeidstaker.

Foretaket er ansvarlig for at faglig ansvarlig faktisk utfører sine oppgaver i vanlig arbeidstid. Flere kvalifiserte personer kan dele denne funksjonen, og alle må være registrert i Elvirksomhetsregisteret. Det skal alltid være en faglig ansvarlig tilgjengelig innenfor foretakets normale åpningstid. Faglig ansvarlig må ha dokumenterte kvalifikasjoner for de anleggstypene foretaket jobber med, i tråd med fek § 7. Blir deres faglige ansvarlige avskåret fra å jobbe i foretakets fulle, normale arbeidstid, må fraværet fylles opp med en annen person som oppfyller kravene i fek § 7.

Faglig ansvarlig kan ikke ha en annen jobb som overlapper med arbeidstiden. Den faglige ansvarlige må være tilgjengelig på heltid i bedriftens vanlige arbeidstid, som nevnt i fek § 5. Dette er for å sikre at de kan utføre sitt faglige ansvar. Det er ikke tillatt å ha andre jobber eller verv som hindrer den ansvarlige i å være fysisk til stede.