Skogbrannhelikopter

Skogbrannhelikopteret skal kun tilkalles i spesielt kritiske branner. Tilkalling skal skje ved henvendelse til 110-sentral.

Statens skogbrannhelikopter er i beredskap fra 15. april til 15. august.

Skogbrannhelikopteret er normalt plassert på Torp i beredskapsperioden. Dersom skogbrannfaren er høy i andre deler av landet kan skogbrannhelikopteret være stasjonert på andre baser. I perioder med stor skogbrannfare og skogbrannaktivitet setter DSB flere helikoptre i beredskap om det er behov for dette. Aktuelle baser bestemmes da ut i fra lokale og regionale behov.

Bruken koordineres av Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS). Helikopteret settes inn ved branner der spredningsfare av ulike årsaker er omfattende. Det er DSB som administrerer ordningen med skogbrannhelikopteret.

Skogbrannhelikopteret tar cirka 3 000 liter i hvert hiv. Det er anledning til å benytte helikopteret til utflyging av materiell og mannskaper. Det kan normalt ikke påregnes returflyging av materiell som er plassert ut. Maskinen kan ikke brukes til etterslukking.

Anmodning om skogbrannhelikopter

Anmodning om skogbrannhelikopter følger de prosedyrer som vedlagt (se aktuelle dokumenter nederst på siden). DSB minner om at brannsjef/eller den som rekvirerer skogbrannhelikopter i samarbeid med regional 110-sentral bruker skjema for å vurdere behovet for skogbrannhelikopter før man kontakter HRS for rekvirering, samt sørge for at lederstøtte kontaktes dersom skogbrannhelikopteret skal i innsats.

HRS vil koordinere skogbrannhelikopter og 110-sentralene skal benytte tlf 51 64 60 00 for å rekvirere skogbrannhelikopteret.

Lederstøtten skal varsles ved henvendelse til Alarmsentral Brann Innlandet på telefon 611 48 000/611 48 050.

DSB ber om at 110-sentralene etterspør brannvesen om de har rekvirert tilstrekkelig ressurser på bakken som skogbrannreserver, sivilforsvaret eller andre brannvesenet har avtaler med.

Aktuelle dokumenter


Fant du det du lette etter?

Så bra!

Vi vil gjerne vite hva du lette etter, slik at vi kan forbedre oss.

Det oppsto dessverre en feil og kommentaren din kunne ikke mottas, prøv på nytt og kontakt oss hvis problemet vedvarer.

Takk for at du hjelper oss!